Nieuwsbrief december 2019

Volgend jaar gaat voor het eerst de Bewuste Communicatie jaartraining van start. De eerste training start in Mei in Assen, de tweede in September in Hoogeveen. De insteek is dat deelnemers die mee hebben gedaan in Groningen, Leeuwarden en Assen deelnemen in Assen en deelnemers die hebben meegedaan in Biddinghuizen en Emmeloord deelnemen in Hoogeveen. Zo hoeft niemand echt ver te reizen en is de verwachting dat de groep voldoende groot is (6-10 personen). Ook deelnemers uit de groepen van afgelopen jaar worden van harte uitgenodigd zich op te geven.

Een Bewuste Communicatie jaartraining, waarom?

Jullie weten dat ik mezelf blijf scholen in communicatie en op dit moment in Geweldloze Communicatie in het bijzonder. Het scholen houdt me helder om de visie, de kernwaarden, de concepten en de methode van Geweldloze Communicatie te blijven onderscheiden van andere leringen. Ik wil Geweldloze Communicatie niet alleen overbrengen, maar ook laten voortleven en zelf leven.

Dit gun ik jullie ook. En het is mijn eigen ervaring en die van mijn medestudenten, dat het wel even duurt voordat je de snelheid krijgt om in welke situatie dan ook, respectvol te blijven. Er wordt je wat toegeschreeuwd, er wordt je wat toegedicht dat alleen maar een conclusie van een ander is, en toch blijf jij je richten op de gevoelens en behoeftes van de ander. Net zo lang tot de ander zich helemaal geuit heeft.

Je wilt reageren, je hoofd tolt en jij bent je bewust dat er nog eerst wat werk verricht moet worden. Je neemt je tijd om jezelf empathie te geven, je vraagt empathie aan de ander of je trekt je even terug. Tot je weet, oké hier heb ik vast grond onder de voeten. Van hieruit kan ik weer kiezen en handelen.

Die snelheid krijg je alleen als je vaker durft te verblijven op die punten die voor jou zo spannend en beangstigend zijn. In een jaartrainingsgroep waar je elkaar door en door leert kennen, draag je deze situaties samen. Het mag er allemaal zijn en zo kan het helen.

En je weet al… alleen dan kan je als een giraf naar buiten treden. Alleen dan ben je alléén verantwoordelijk voor je eigen gevoelens én houdt je rekening met de gevoelens van de ander.

Tot ziens in één van de jaartrainingen.

Comments are closed.