Inspiratie en blog Bewuste Communicatie: “Is het iets voor mij?”

Vaak hoor ik de vraag: “Ik ben wel op zoek naar ‘iets’, maar Bewuste Communicatie, is dát nou wat ik nodig heb?”

Om hierop een antwoordt te krijgen is het handig dat je weet wat bewuste communicatie inhoudt:

  1. Bewuste Communicatie gaat uit van universele behoeftes die ieder mens heeft. Afhankelijk van de geschiedenis ligt alleen de nadruk voor iedereen anders. We doen er alles maar dan ook alles aan in het leven onze behoeftes te vervullen.
  2. We hebben allemaal gevoelens. Gevoelens die positief zijn als onze behoeftes worden vervult én gevoelens die negatief zijn als onze gevoelens niet worden vervuld. Het nare is dat we heel veel woorden kennen, waarmee we denken onze gevoelens uit te drukken. “Ik voel me een ondermaatse trainer”, is een oordeel. Bij het uiten van een gevoel zouden we zeggen: “Ik voel weinig geduld met mezelf als trainer”. Alleen al het bewuster toepassen van taal, geeft een helderder beeld van de werkelijkheid.
  3. De werkelijkheid is hetgeen we waarnemen. En waarnemen is wat we zien, horen, ruiken en aanraken. Toch is het mijn ervaring, dat het heel moeilijk is een waarneming zodanig te verwoorden, dat deze zonder oordeel is. Zonder dat de ander er kritiek in hoort of zich onder druk gezet voelt. “Als je niet drinkt, droog je uit”, is ook weer een oordeel. “Als je niet drinkt, ben ik bang dat je uitdroogt” is een voorbeeld waarbij waarneming en oordeel gescheiden zijn.
  4. Door waarnemingen te scheiden van oordelen, door gevoelens correct te uiten, door te leren welke behoefte we aan het invullen zijn, wordt het doen van een verzoek vaker gedaan in positieve actie taal. En positieve actie taal is het element dat er voor zorgt dat onze verzoeken vaker worden ingewilligd.
  5. Deze elementen voeden de empathie die voor onszelf hebben. Vrijwel automatisch ontstaat er dan ook empathie voor de ander. Hé als het voor mij zo onbewust en moeilijk was, is het voor de ander misschien ook zo! En dan ontstaat er mededogen en kunnen we geven en ontvangen met het hart.

En weet je wat nou het mooie is. Of het nu iets ouds is, of dat het iets is van nu, in beide gevallen is het handig te weten wat de trigger is om zonder mededogen te reageren. Als je die triggers kent en weet, wordt je steeds sneller in het kiezen van een handiger manier om je behoeftes in te vullen.

Comments are closed.